July 17, 2024

Financiele administratie voor ondernemers

Financiele administratie voor ondernemers

Het bijhouden van een administratie is voor veel mensen een aardige klus. Vooral als het gaat om het bijhouden van een financiële administratie, dan wordt er nogal wat aandacht gevraagd omdat alles natuurlijk zo nauwkeurig moet zijn vastgelegd. Een klein cent verschil brengt de hele administratie al in de war. Als men als particulier al aardig wat moeite heeft om een goede administratie te voeren, dan is het voor te stellen dat het voor een bedrijf vaak nog veel lastiger is om een goede en nauwkeurige financiële administratie te voeren. Als zelfstandige ondernemer is het ook niet echt een taak die je erbij kan hebben, doordat je het al druk genoeg hebt met het draaiende houden van het bedrijf. Daarom kun je rekenen op administratiekantoren aan wie je het voeren van een financiële administratie uit kunt besteden.

Welke taken kunnen worden uitbesteed?

Het voeren van een financiele administratie brengt heel wat taken met zich mee. Deze taken kunnen worden uitbesteed aan professionele administratiekantoren zodat je als ondernemer hier geen omkijken meer naar hebt. Taken waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld het invoeren en verwerken van financiële gegevens. Als ondernemer heb je vaak te maken met kassabonnen en facturen, bankafschriften en het beheren van de inkomsten en uitgaven. Dit zijn taken die uiterste nauwkeurigheid vereisen en die je daardoor kunt overlaten aan een administratiekantoor.

Daarnaast kan je ook te maken hebben met het verwerken en het beheren van bezittingen, schulden en plichten. Elk bedrijf krijgt hiermee te maken, en daarom zijn ook deze taken beter af te handelen door een administratiekantoor. Als je daarnaast ook een klantenbestand hebt, zul je altijd te maken hebben met inkomens en uitgaven. Je hebt te maken met de voorraad van de goederen en diensten die je levert en daarnaast moeten ook bankafschriften worden verwerkt zodat je inkomens en uitgaven goed bijgehouden worden. Zodra er dan sprake is van het verstrijken van een bepaalde periode (vaak per maand), is het als ondernemer ook handig dat je weet wat er qua inkomen binnengekomen is zodat er een duidelijke prognose kan worden opgesteld en wil je weten wat je nog kan uitgeven als bedrijf. Het opmaken van een resultatenrekening en het opstellen van een balans zijn daarom ook taken waarvoor je bij een administratiekantoor terecht kan.

Geen enkel bedrijf kan zonder personeel, en personeel dient te worden betaald in salaris. Het voeren van een goede salarisadministratie is dan ook belangrijk. Hier hoort bijvoorbeeld ook het vergoeden van reiskosten bij en het registreren van gewerkte uren. Je weet dan ook als ondernemer hoe het ervoor staat met het personeel en hoeveel man je eventueel nog aan moet nemen. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat de juiste gegevens worden doorgegeven aan de belastingdienst. Als bedrijf dien je te zorgen voor een goede belastingafdracht.

Gebruik van software

Administratiekantoren maken vaak gebruik van geavanceerde en professionele software om de administratie in te voeren. Zo is het niet alleen voor de ondernemer makkelijk om in te zien wat voor administratie er wordt gevoerd, maar zullen ook andere afdelingen binnen het bedrijf profiteren van een duidelijke administratie. Besteed je financiële administratie zeker uit als ondernemer!